Dolgozunk
 
A Taschner Bor- és Pezsgőház Kft. elkötelezett
a kultúrált italfogyasztás mellett.
Szeszesitalaink fogyasztását 18 éven
aluliak számára nem ajánljuk!
A 2015-ös évjáratról

A 2015-ös évjáratról

A 2015-ös szüret termésének minőségével elégedett vagyok, egészséges, szép gyümölcs került a pincébe. Sajnos a mennyiség elmaradt az ideálistól, nálunk is a borvidéki átlagnak megfelelő 70-80 mázsa termett hektáronként. Az érdekesség az idei borokkal kapcsolatban az, hogy a megszokottnál gyorsabban fejlődnek és ez egyaránt igaz a fehér-, rozé- és vörösborokra.

Idén a Soproni borvidéken is jelentős hőösszeget regisztrálhattunk, hiszen több kánikulahullám is kísérte a nyarat és bár csapadék esett, eloszlása nem volt ideálisnak mondható. A savakra ezért a szüreti időzítéskor nagyon kellett figyelni. Magyarország első Irsai Olivér borát idén is mi készítettük, és a kékfrankos rozé alapanyagát is már augusztus 23-án leszüreteltük. 

A vörösborokhoz szánt kék szőlők egy mindössze két hetes periódus alatt kerültek a pincébe. Az évjáratra jellemző sajátosságnak bizonyult, hogy a legutoljára feldolgozott szőlőből készült el a leghamarabb a bor. Nem kellett sokat várni az erjedés után, az almasav szinte eltűnt a borból. Ez a gyors fejlődés most jól jött, hiszen ennek köszönhetően a 2015-ös fehérboraink – az Irsai Olivér, a Zenit, a Korai Piros Veltelini és a Zöld Olivér - valamint a Kékfrankos Rosé már remek formában mind piacon vannak, és januárban megjelenhet a 2015-ös Kékfrankos Classic is, ami azért szerencsés, mert az előző évjárat nem kifejezetten kedvezett a vörösboroknak.

Az idei szürettel kapcsolatos újdonság, hogy idén először termett az a pinot meunier ültetvény, amelyet a Kogl-dűlőbe telepítettünk. Ez a szőlőfajta a chardonnay és a pinot noir mellett annak a szűk körnek a tagja, amelyből a klasszikus francia pezsgők, a champagne-ok készülnek. Januárban-februárban kezdünk majd ezzel az alapborral dolgozni, akkor születik meg a döntés arról is, hogy az első évben habzóbor vagy pezsgő lesz belőle.

« vissza az első hírhez

2016. 01. 06.