Dolgozunk
 
A Taschner Bor- és Pezsgőház Kft. elkötelezett
a kultúrált italfogyasztás mellett.
Szeszesitalaink fogyasztását 18 éven
aluliak számára nem ajánljuk!
Borház
 

Borház bemutathása

2004 nyarán a régi álom valósággá vált: elkészült az új pince-borház. Az út hosszú volt és tervekkel, munkával teli:

1995-ben kezdtem el Édesapám mellett a borászkodást, mely tevékenységem az általa elkészített borok palackozását, értékesítését, valamint a borturizmus kiszolgálását jelentette.

Több helyszínen folyt a munka – míg a borok a Virágvölgyben fekvő présház pincéjében készültek, addig én az apai nagyszüleim Deák téri házában lévő pincéjét, kapualját, egykori borkimérő helyiségét laktam be: itt készítettem fel a borokat a palackozásra, és palackoztam le, a vendégeket pedig a régi, két évszázados, ódon Pálos Pincében fogadtam.

Azért, hogy csak ezzel foglalkozhassak 1997 májusában megalakítottam a Taschner Bor- és Pezsgőház Kft.-t, és Sopronban elsőként elvégeztem a Kertészeti Egyetem szőlész-borász szakmérnöki képzését.

A felfelé ívelő üzletmenetnek hála, egyre szűkösebbek lettek a pincék, és mivel egyik sem volt megfelelő nagyságú, nem tudtam egy helyre koncentrálni a termelést.

Így született meg egy önálló pince gondolata.
Még a kárpótlás révén kaptam Édesapámtól egy majdnem két és fél hektáros régi szőlőültetvényt közvetlenül a város szélén, a Pihenőkereszten, mely ideális volt az építkezéshez: közel a városhoz, aszfaltozott út mentén, déli, lejtős domboldallal, és nem utolsó sorban rendkívüli panorámával a városra, a környező hegyekre, jó időben még az ausztriai Schneebergre is.
  • A tervezéstől a beköltözésig 4 év telt el.
A tervezővel az épületen belüli helyiségek elrendezését a borászati technológiai folyamatoknak megfelelően alakítottuk ki. A külső megjelenésében egy nagyobb családi házra emlékeztető, kúriaszerű, valós méreteit és értékeit inkább belülről megmutató borházat sikerült alkotni.

A közel 860 m2-es pinceszinten helyezkedik el a feldolgozó - macerációs tér - ez mindhárom szintet magába foglalja - az érlelő - tárolópince, üvegraktár, üvegmosó, göngyölegraktár, palackozó, készáruraktár, személyzeti kiszolgáló helyiségek.

A földszinten kapott helyet a vinotéka, és a 64 főig bővíthető borkóstoltató helyiség, irodahelyiségek, vizesblokk.

A tetőtérben hosszú távon egy háromszobás, plusz egy apartmanos panziót szeretnék kialakítani.

A Borházat korszerű úthálózat, személygépkocsi- és buszparkoló veszi körül.

A következő években a Borházon kívüli területet ismét be akarom telepíteni szőlővel, illetve parkosítani szeretnék.
  • Az álmom megvalósult:
Egy helyszínen tudok dolgozni, be tudom mutatni a teljes borászati vertikumot, kulturált, kellemes környezetben fogadhatom vendégeimet.