Antioxidánsok a borban
A vörösbor jótékony hatását támasztja alá az ún. francia-paradoxon, mely szerint a szívkoszorúér-meszesedés okozta halálozás jóval kisebb Franciaországban
és más mediterrán országokban, mint más hasonlóan fejlett nyugati országokban, ugyanakkor a kockázati tényezők gyakorisága legalább ugyanolyan magas, mint a többi nyugati országban.
A vörösbor jótékony hatását támasztja alá az ún. francia-paradoxon, mely szerint a szívkoszorúér-meszesedés okozta halálozás jóval kisebb Franciaországban, és más mediterrán országokban, mint más hasonlóan fejlett nyugati országokban, ugyanakkor a kockázati tényezők gyakorisága legalább ugyanolyan magas, mint a többi nyugati országban. A francia-paradoxon leírói szerint az egyetlen különbség a nagy vörösborfogyasztásban keresendő. A vörösborban nagy mennyiségben megtalálható antioxidáns vegyületek okozzák a jótékony hatásokat.
Flavonoidokhoz más természetes forrásból is hozzájuthatunk, de úgy tartják, hogy a borból származó flavonoidok emészthetősége és felszívódása nagyságrendekkel nagyobb.
A magyarországi táplálkozási szokásokat, életvitelt és a szenvedélybetegek magas számát figyelembe véve kívánatos lenne az alkoholfogyasztás mennyiségi csökkentése. Viszont az étkezésekhez kapcsolódó, minőségi bor - mérsékelt mennyiségben és kulturált körülmények között történő - fogyasztásának helye van a kiegyensúlyozott táplálkozásban.
Forrás:
http://www.akosdiet.extra.hu/content/borok.html
« vissza
2013. 04. 11.